{{next.header}}
Katrin är i det närmaste en institution på TingsrydTravet och har man besökt banan under tävling har man säkerligen också sett Katrin - alltid på språng för att lösa upp diverse knutar. Något som hon också gjort med bravur.
- Jag har varit lite som en fiskmås som seglat ovanför och ser så att allt fungerar, och när det inte funkar så landar jag, säger Katrin om sin roll som tävlingsledare.
Men vi tar det från början. Travsporten, och i synnerhet ponnysporten, har alltid haft en central plats i Katrins liv.
- Jag och Stefan Carlsson började med ponnytrav på Rungegård Stuteri år 1977 och redan då drömde vi om en travbana i Tingsryd. Det fanns också planer för en ponnybana i slutet av 1980-talet, men i närheten av den tänkta platsen fanns ett boende för spelmissbrukare så det var inte helt lyckat och blev aldrig av, konstaterar hon.
När väl grunden för Tingsrydtravet började läggas runt millenniumskiftet fanns givetvis Katrin med i bilden.
- Vi ponnytravnördar var givetvis involverade och jag blev ordförande för travklubben som bildades. När Tingsrydtravet sedan skulle invigas sommaren 2003 fick jag ansvar för själva invigningen, säger Katrin.
En invigning som det än i dag talas om.
- Vi hade en kortege med olika raser, allt från en liten shetlandsponny till ardenner som drog ensilagebalar, och det var dressyrryttare och westernridning och mycket mer. Stig H Johansson ledde defileringen med Bengt Håkanssons Big Silpinge och sedan kom vår kortege med 125 hästar. Det var riktigt häftigt och med tolv tusen åskådare på en fullsmockad publikplats blev det en härlig inramning.
Katrin har sedan varit med i med- och motgångar på Tingsrydtravet och fått en större roll allteftersom.
- Inför omstarten 2016 hade vi noll kronor på kontot och då var det sparsamhet som gällde. Då jobbade jag halvtid på kansliet men allt eftersom ökade det på. Jag blev tävlingsledare och platschef 2018 efter Ingela Claesson som jobbade med tävling och travskola och har varit lite allt i allo ovanpå det, berättar hon.
Många framsteg har också gjorts på banan sedan dess.
- Det är en fantastisk anläggning och hade den legat i Stockholm hade den nog använts ännu mer. När vi hade vår första säsong 2016 efter omstarten fick vi två tävlingsdagar för stor häst och en för ponny och hade inget eget licensområde. Då fick vi stå lite med mössan i hand och vi har ibland blivit lite styvmoderligt behandlade av ST, även om jag alltid kommit väl överens med dem, säger Katrin som tillägger att hon genom åren fått bra stöd från Magnus Johansson på Kalmartravet, Maria Stark på Vaggerydtravet och Mats Ahlkvist på Jägersro.
Utvecklingen på banan har hela tiden gått framåt, menar hon.
- Jag har hela tiden velat att Tingstravet ska vara så bra som möjligt och klara sig själva. Det har varit lite av en Nils Dacke-anda, att vi står upp för oss själva här. Och banan har blivit fantastiskt mycket bättre med all satsning på anläggningen, med till exempel längre upplopp, ny teknik och ljudanläggning, wifi med mera. Det enda som är kvar som behöver ordnas är ett värmestall för de aktiva här på vintern.
Själv har hon alltid brunnit lite extra för ponnytravet.
- Travskolan har utvecklats mycket under de här åren och sedan har jag alltid slagits lite extra för ponnysporten på olika nationella samråd. För många andra chefer är det mest stora travet som gäller men jag har försökt lyfta ponnysporten också. För mig har mitt intresse också alltid grundat sig i djuren och sporten, snarare än spelet.
Nu väntar nya utmaningar för Katrin som tidigare i november blev avtackad av Tingsrydtravet.
- Jag har trivts jättebra på Tingsrydtravet, det har varit högt i tak och vi har alltid haft bra personal. Men jag känner att jag har uppfyllt mina mål här och att det är dags att vända blad i livet, säger Katrin.
Vad har varit roligast under de här åren som tävlingsledare?
- Det är så mycket som man minns, men som i år så var det väldigt roligt med STL Sommartrav och vårt Breeders Crown-arrangemang. Trots att det var tätt med tävlingar i regionen så körde vi fulla lopp under Breeders och allt gick väldigrt bra.
- Bästa känslan har varit att komma hit tidigt en tävlingsdag, köra i gång min musik på anläggningen och bara se banan fyllas på med människor och hästar. Sedan har jag alltid gillat att vara på stallbacken och höra snacket där bland alla aktiva och ta in synpunkter för att hela tiden bli bättre.
Sedan en tid tillbaka jobbar Katrin som sjukgymnast inom äldreomsorgen men hon släpper inte travsporten på något vis.
- Efter en tävlingssäsong här så brukar jag behöva sova i två månader men nu får mer normala kontorstider och tid för att själv träna aktivt med min Tor B.T. och mina tävlingsponnyer. Jag finns också till förfogande som speaker under ponnytävlingarna om det behövs nästa år och givetvis kommer jag att gå på tävlingarna för stor häst, säger Katrin som önskar Tingsrydtravet lycka till i framtiden.
Tingsrydtravet tackar Katrin Hjalmarsson för mycket goda insatser som tävlingsledare och önskar allt det bästa inför framtida utmaningar!
Av Jens Oscarsson
Publicerad torsdag 30 november 2023. info@tingsryd.travsport.se