{{next.header}}
Syftet med de nya EU-gemensamma reglerna är att säkerställa en bättre och snabbare smittspårning vid sjukdomsutbrott och bekämpa sjukdomar. Fler delar av lagen kommer på plats allt eftersom, men börja redan nu med att registrera din anläggning och se över dina skyldigheter som transportör.
Du som gör något av följande ska registrera din anläggning:
Är ni flera som delar på en anläggning ska en person utses till "aktör" och ansvara för att registrera anläggningen och samtliga hästar där.
Travbanor/verksamhet på travbanor: travbanor ansvarar för att registrera de delar av anläggningen som de själva bedriver verksamhet i (t ex travskola, gäststallar och övriga stall utan permanent verksamhet). Travtränare/hyresgäst på travbanan som driver egen rörelse ansvarar för registrering av just den anläggningen.
Observera! Om du inte registrerar din anläggning och håller uppgifterna aktuella bryter du mot EU-förordningen och riskerar påföljder. Du får bland annat inte förflytta dina hästar eller ditt avelsmaterial. Ingen får heller ta emot djur eller avelsmaterial från din anläggning.
Läs mer och registrera här.
Du som transporterar hästar (både inom Sverige och till/från andra länder) behöver se över om du måste registrera dig som transportör och/eller ansöka om transportörstillstånd.
Läs mer och registrera här.
Jordbruksverket arbetar just nu med att ta fram de svenska föreskrifter som ska komplettera AHL. Allt är inte klart men Jordbruksverkets webbplats uppdateras regelbundet fram tills att de nya reglerna är klara.
Jordbruksverkets webbutbildning.
Jordbruksverkets samlade information om AHL när det kommer till hästar.
Frågor
Frågor om den nya lagen och registreringar besvaras av Jordbruksverket på:
Telefon: 0771–223 223
E-post: kundtjanst@jordbruksverket.se
Om din häst saknas i databasen vid anläggningsregistreringen hos Jordbruksverket, kontakta Svensk Travsports kundtjänst:
Telefon: 08-475 27 00
E-post: kundtjanst@travsport.se
Publicerad torsdag 11 mars 2021. info@tingsryd.travsport.se